Sosyal Medya

Güncel

Zaman, “bizden olanla” sarılmanın değil, herkesle, hatta farlı olanlarla yakınlaşıp safları sıkıştırmanın zamanıdır - Beril Dedeoğlu

Terör, üzüntü ve acının kızgınlığa dönüşmesini teşvik eder. Kızgınlık, şiddete şiddetle yanıt verilmesi duygusunu körükler, toplumsal güven ilişkilerini sarsar, acının kusulacağı mecra arayışını hızlandırır, herkesin herkesten şüphelendiği bir ortam yaratmayı amaçlar. Böylece terör, tam da acılar karşısında yan yana gelen toplumsal kesimlerin aslında karşılıklı güvensizliklerini daha da artıran bir atmosfer doğurur.



Hele üst üste yapılan terör eylemleri söz konusuysa, öfkenin büyümesi kaçınılmaz olur. Son eylemler de Türkiye’de öfkenin artması ve saÄŸduyunun yitirilmesi amacıyla yapılmış gibi gözüküyor.

Ayrıca terör sadece toplumsal katmanlar, siyasi çevreler açısından geniş bir güvensizlik ortamına işaret etmez. Aynı oranda başka toplumlar, başka devletler, başka oyunculara karşı da şüphelerin artmasına, var olan güvensizliklerin çoğalmasına hizmet eder.

Ardı ardına yapılan eylemler, yenilerinin de yapılabileceÄŸini ima ettiÄŸine göre, terörün her bakımdan Türkiye’de güvensizliÄŸin hakim olması amacıyla yapıldığı ileri sürülebilir.

Çoğulcu kenetlenme

Terör örgütü, gerçekleştirdiği eylemlerle bir yandan güvensizliği arttırma amacı taşırken, öte yandan güvenlik önlemlerinin daha da artırıldığı bir Türkiye istiyor olabilir. Bu, daha güvenlikçi politikalar üreten ama daha güvensiz bir ülke tasarımı demektir. Dolayısıyla terörün kurduğu en büyük tuzağı, bu noktada aramak mümkün.

Öncelikle yaşanan acıların öfkeye dönüşmemesini sağlayacak bir toplumsal dayanışmaya ihtiyaç olduğunu söylemek gerekir. Bu, hedefi ne olursa olsun, kim ya da hangi kesim hedefe konmuş olursa olsun, eylemlerin hepimize yapılmış olduğu gerçeğinden hareket etmeyi gerektirir.

Terörle mücadele, ne sadece güvenlik güçlerinin iÅŸidir, ne bir hükümet ya da siyasal partinin altından kalkabileceÄŸi bir konudur. Terör ve terörle mücadele, hükümetler üstü, partiler aşırı bir konu olduÄŸundan, tüm kesimleri, tüm katmanları kapsar. Dolaysıyla zaman, “bizden olanla” sarılmanın deÄŸil, herkesle, hatta farlı olanlarla yakınlaşıp safları sıkıştırmanın zamanıdır. Bu tür kucaklaÅŸmaların terör yoluyla amaçlanan ayrışma, kuÅŸkulanma, bölünme ve ÅŸiddete ÅŸiddetle yanıt verme duygularına verilecek en iyi yanıt olacağı söylenebilir.

Dışarıda çoğullaşma

Terörün sadece ülke içindeki güvensizlikleri tahrik etme deÄŸil, baÅŸka ülke ya da devletlere olan güvensizliÄŸi de çoÄŸaltma amacı bulunduÄŸu hatırlatılmalı. Terör yoluyla hem toplumsal kesimler arasında hem de dış dünya ile olan iliÅŸkilere dair şüphe duyguları arttırılınca, iktidarların da bu duygular doÄŸrultusunda karar almalarını teÅŸvik eden koÅŸullar oluÅŸtur.  Zaten amaç, tam da bu koÅŸulun oluÅŸmasını saÄŸlamak olabilir.

DiÄŸer bir ifadeyle terör, iç siyasetin güvenliÄŸe ve daha merkeziyetçi uygulamalara evrilmesinin yolunu açarken aynı oranda dış dünyada da yalnızlaÅŸmayı zorlar. Dış dünyayla, müttefikleriyle, iÅŸbirliÄŸi içinde olduÄŸu ülkelerle iliÅŸkileri zarar görecek bir Türkiye’nin, terör örgütünün amaçladığı deyim yerindeyse, bir tür SuriyeleÅŸtirme giriÅŸimine su taşımaktan baÅŸka bir iÅŸe yaramayacağı söylenebilir.

Ayrıca söz konusu riskleri bertaraf edecek adımların Türkiye tarafından atılmaması halinde, o riskleri Türkiye adına bertaraf etmeye hazır kuvvetlere de bu şansı vermemek gerekir. O halde belki terörün beklediği değil, beklemediği adımları atmak oyunu bozmanın yollarından biri olabilir.

 

STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.